Pengenalan

• Selaras dengan hasrat Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) melalui keputusan mesyuarat Jawatankuasa Perancangan Pendidikan pada November 2013, kementerian meluluskan dua fokus utama pendidikan Tingkatan 6 iaitu berkaitan pengeporasian premis dan pakaian.
  • Pada Januari 2015, lahirlah sebuah Sekolah Pusat Tingkatan 6 yang ulung di bandar Sabak Bernam.  Sekolah ini memulakan sesinya pada awal 2015 secara mod 2.  Penubuhannya telah dapat memenuhi keperluan pelajar-pelajar lepasan SPM dari seluruh daerah Sabak Bernam melanjutkan pelajaran ke peringkat Tingkatan Enam yang berimej baharu.

Sejarah Penubuhan

• Pusat Tingkatan Enam daerah Sabak Bernam dimulakan di SMK Tunku Abdul Rahman Putra yang beralamat di Jalan Kalabakan, Sabak Bernam, Selangor Darul Ehsan.
  • Pada Januari 2015, operasi Pusat Tingkatan 6 bermula dengan seramai 70 orang pelajar lelaki dan 125 pelajar perempuan dalam Tingkatan 6 Atas.  Jumlah keseluruhan pelajar adalah seramai 195 orang.
  • Pelajar – pelajar digabungkan dari 7 buah sekolah Tingkatan 6 daerah Sabak Bernam, iaitu :
  1. SMJK Yoke Kuan, Sekinchan
  2. SMK Dato’ Mustaffa, Sekinchan
  3. SMK Bagan Terap, Sg.Besar
  4. SMK Seri Bedena, Sg. Besar
  5. SMK Munshi Abdullah, Sg. Air Tawar
  6. SMK Ungku Aziz, Sabak Bernam
  7. SMK Tunku Abdul Rahman Putra, Sabak Bernam
  • Apabila mod 1 dilaksanakan pada Januari 2016, pelajar tingkatan enam SMK Sungai Besar telah menyertai kolej ini.

Pengeporasian

• Pengeporasian Tingkatan Enam Mod 2 STAR PUTRA berkongsi bumbung dengan pelajar-pelajar Arus Perdana Ting 2, 3 dan 5 serta PPKI.
  • Sekolah ini sepenuhnya menjadi kolej tingkatan enam apabila pelajar arus perdana berpindah ke sekolah berhampiran iaitu SMK Ungku Aziz pada tahun 2016 dan diikuti oleh pelajar PPKI pada tahun 2017.

Pentadbiran

• Pada awal penubuhan Pusat Tingkatan Enam ini, Pengetua pertama yang terlibat ialah Tn. Hj. Hamin bin Dorani dibantu oleh Pn. Hapijah Bin Marwi (Penolong Kanan Tingkatan Enam STAR PUTRA pada waktu itu).
  • Kemudian, Tn. Hj. Hamin telah bersara wajib pada 6 Mac 2015.
  • Pengetua seterusnya ialah En. Mohd Jaluli Bin Hj. Yahaya bertugas secara rasmi mulai 16 April 2015 hingga sekarang.
  • Pada tahun 2016, STAR PUTRA dengan rasminya bertukar nama kepada KOLEJ TINGKATAN ENAM TUNKU ABDUL RAHMAN PUTRA (KiSTARP).